Willem Mesdag (1930-2018) herdenkingsconcert

Zaterdag 2 februari 2019, 19:30 – 21:00 uur

Willem Mesdag (1930-2018) herdenkingsconcert

Op 8 januari 2018 overleed de Deldense organist, orgeldocent, beiaardier, dirigent, componist en tekstdichter Willem Mesdag. De Vereniging Cultuurvrienden Oude Blasius organiseert ter nagedachtenis aan deze hoogstaande, veelzijdige en invloedrijke musicus een herdenkingsconcert, op zaterdagavond 2 februari 2019, om 19:30 uur, in de Oude Blasius. Dat doen de Cultuurvrienden in directe samenwerking en samenspraak met de familie Mesdag, in het bijzonder met Matthijs Mesdag. En met de in de Oude Blasius welbekende organist Gerrit Hoekstra.
Het programma is een eerbetoon aan en passend herinneringsteken van Willem Mesdag. Uit respect voor zijn indrukwekkend cultureel erfgoed.
Een royale groep betrokken musici, uit de familie Mesdag (Hans op blokfluit, Clara als alt en Matthijs als bas), van deelnemers van de roemruchte Bachdagen, van landelijke instrumentalisten, de Deldense organist Louis ten Vregelaar en zijn Almelose collega Gerrit Hoekstra zullen spelen. Het Mesdag Ensemble is speciaal voor deze gelegenheid samengesteld en bestaat verder uit professionele en bij Mesdag betrokken musici : Caroline Stam – sopraan, Jan Joris Nieuwenhuis – hobo, Tora Schuurman – viool, Thijs Gerretsen – viool, Romein van der Drift – altviool, Peter Bouma – cello en Hein Jens – contrabas.

Programma

J.S. Bach – Fuga es dur, BWV 552 – Louis ten Vregelaar op Naberorgel
A.C. Schuurman – Nabetrachting (tekst Willem de Mérode), Caroline Stam sopraan, Louis ten Vregelaar op Naberorgel
Herdenkingswoord – Matthijs Mesdag
J.S. Bach – Concert Oboe d’amore, BWV 1055, Mesdag Ensemble, met Gerrit Hoekstra op kistorgel
J.S. Bach – Koraalvoorspel, BWV 654, ‘Schmücke dich, o liebe Seele’ – Louis ten Vregelaar, op Naberorgel
G.F. Händel – Blokfluitsonate f dur, HWV 369, Hans Mesdag blokfluit, Gerrit Hoekstra op kistorgel
J.S. Bach – Cantate, BWV 56, ‘Ich will den Kreuzstab gerne tragen’, Matthijs Mesdag, Mesdag Ensemble, met Gerrit Hoekstra op kistorgel
W. Mesdag – Lied 217 ‘De dag gaat open voor het woord des heren’, Samenzang, met Gerrit Hoekstra op Naberorgel

Het herdenkingsconcert van Willem Mesdag is gratis toegankelijk. In de traditie van de zeer gewaardeerde ‘Concerten bij kaarslicht’ wordt wel een vrije gift gevraagd, bij de afronding van het concert. Een programmaboekje met ook het muzikale levensverhaal van Mesdag is bij het concert voorhanden. Ieder die nog stil wil staan bij het rijke culturele leven van Willem Mesdag is welkom, op zaterdagavond 2 februari a.s. De kerk is open vanaf 18:30 uur.