Kamerkoor Canteklaer in Kerstconcert

Zaterdag 22 december 2018, 19:30 – 21:00 uur

Kerstconcert Kamerkoor Canteklaer, o.l.v. Iassen Raykov- Feest van Licht

Kamerkoor Canteklaer onder leiding van Iassen Raykov, met medewerking van mezzosopraan Helena van Heel, Gerard van Kempen op piano, Ronald Moelker op blokfluit en Liga Vilmane op orgel.

In het kerstconcert dat Kamerkoor Canteklaer op 22 december a.s. in de Oude Blasius te Delden zal geven, draait alles om het thema ‘feest van licht’. Kerstmis is uiteraard het feest van het licht, waarmee de hoopvolle geboorte van Christus wordt gevierd. Midden in de donkerste periode van het jaar kan muziek hoe dan ook licht in de duisternis brengen. U mag dus een feestelijk concert verwachten!

Voor de pauze brengt het koor kerstliederen uit heel Europa. Relatief onbekende, maar prachtige muziek uit onder meer Duitsland, Frankrijk, Zweden, Groot-Brittannië, Bulgarije en Nederland passeert de revue. De liederen zijn niet alleen afkomstig uit verschillende streken, maar ook uit verschillende perioden. Niettemin is duidelijk te horen dat de boodschap van ‘licht in de duisternis’ overal en altijd aanleiding geeft tot hoop, ontroering en vrolijkheid, kortom: tot feest! Aan de feestvreugde wordt zeker ook bijgedragen door de medewerking van de Zweedse mezzosopraan Helena van Heel, organist Liga Vilmane, pianist Gerard van Kempen en blokfluitist en componist Ronald Moelker, die in verschillende combinaties van zich zullen laten horen. De laatste schreef speciaal voor deze gelegenheid een nieuw werk. A solis ortus cardine is gezet op een vijfde-eeuwse Latijnse tekst die verhaalt hoe er ‘van daar waar de zon opgaat tot in de verste streken’ gezongen wordt ter ere van de geboorte van Christus.

Na de pauze volgt het aangrijpende Lux Aeterna van de Amerikaanse componist Morten Lauridsen. Dit werk voor koor en orgel (bespeeld door Liga Vilmane) verklankt de verschillende manieren waarop ‘licht’ in christelijke kerkelijke teksten naar voren komt. Het centrale derde deel, ‘O nata lux’ verwijst naar het licht, geboren uit de Verlosser. Uit dit deel lijken alle andere verwijzingen naar licht voort te komen: eeuwig licht, licht in de duisternis, het licht van de Heilige Geest, licht in de harten, en zalig licht. Het stuk eindigt met een stralend getoonzet ‘Alleluja’.

Een sfeervol Zweeds kerstlied, gezongen door soliste Helena van Heel en het koor, vormt de afsluiting van dit feest van licht.

Zie verder: www.canteklaer.nl


 

 

 

 

 

Programma ‘Feest van licht’

Kamerkoor Canteklaer o.l.v. Iassen Raykov
Helena van Heel, mezzosopraan
Gerard van Kempen, piano
Ronald Moelker, blokfluit
Liga Vilmane, orgel

‘Noël nouvelet’ – arr. J. Bremer – koor, mezzosopraan, blokfluit
‘Unser lieben Frauen Traum’ – M. Reger – koor
‘Till Betlehem mitt hjärta’ – arr. J.-O. Kulander – koor, mezzosopraan, piano
‘Maria durch ein Dornwald ging’ – G. Raphael – koor, mezzosopraan
‘Julvisa’ – J. Sibelius – mezzosopraan en piano
‘A solis ortus cardine’ – R. Moelker – koor, mezzosopraan, blokfluit
‘Malka moma dwori mete’ – arr. I. Raykov – mannenkoor
‘I Betlehem’ – arr. J. Leijon – koor, mezzosopraan, blokfluit
‘Madonnakindje’ – C. van Rennes – mezzosopraan en piano
‘Det brinner en stjärna’ – arr. D. Wikander – vrouwenkoor
‘Entre le boeuf’ – arr. J. Klimek – koor, mezzosopraan, blokfluit
‘Förunderligt och märkligt’ – C. Nielsen – koor, mezzosopraan
‘There is no rose’ – R.R. Bennett – koor
‘In dulci jubilo’ – arr. J. Bremer – koor, mezzosopraan, blokfluit

– pauze –

‘Lux Aeterna’ – M. Lauridsen – koor, orgel
Introitus
In te, Domine, speravi
O nata lux – koor
Veni, sancte spiritus
Agnus dei – Lux aeterna
‘Koppången’ – P. Moraeus /arr. R. Sund – koor en mezzosopraan