In Flanders Fields, herdenkingsconcert met Ensemble Willem Kersing

Zaterdag 10 november 2018,  19:30 – 20:30 uur

Ensemble Willem Kersing in herdenkingsconcert einde Eerste Wereldoorlog

De wapenstilstand op 11-11-1918 maakte een einde aan de meest waanzinnige oorlog die Europa ooit teisterde. Het verlies aan mensenlevens was gigantisch. Daarnaast lieten velen het leven door uitputting, infecties en de Spaanse griep die, meegebracht door de komst van Amerikaanse soldaten, zich over Europa verspreidde. Dat deze afschuwelijke, nutteloze oorlog voor velen ook een aanleiding was om teksten, poëzie, en muziek te schrijven is minder bekend. In de loopgraven in België werden liederen gecomponeerd en werd muziek gemaakt. Tijdens een wapenstilstand t.g.v. kerst zat men broederlijk aan de dis.

Vele jongeren voelden zich moreel verplicht aan de oorlog deel te nemen. Ze werden daar ook door het thuisfront toe aangezet. De componist Maurice Ravel was teleurgesteld dat hij vanwege zijn geringe lengte afgekeurd werd. Tenslotte nam hij genoegen met een baantje als vrachtwagenchauffeur. Maar Claude Debussy was  door de verschrikkingen om hem heen jarenlang niet meer tot componeren in staat.

In een programma van zang, afgewisseld door gesproken woord, teksten uit brieven van soldaten aan hun ouders en/of geliefden en solo muziekstukken schetsen wij een beeld van de waanzin van deze oorlog. Het stoere begin : It is a long way to Tipperary groeit naar de dood die uitkijkt over het slagveld in een lied van Moussorgsky. De liederen van Somervell lijken zo Engels zoet, maar schetsen de jongeman die toeziet hoe zijn vrienden ten onder gaan. Een tijdsbeeld, geen documentaire.

Met John Fernon bas-bariton, Ingrid van Ree verteller en Willem Kersing op piano.