Streekmarktconcert: Martijn Thomas orgel

Zaterdag 4 augustus 2018: 13:00 – 14:00 uur

Streekmarktconcert: Martijn Thomas orgel

Augustus orgelmaand, met in De Oude Blasius Martijn Thomas. Een echt Nederlandse muzikale traditie is de jaarlijkse orgelmaand. Met veel orgelconcerten in het hele land. Het orgel neemt vanouds een bijzondere en sterke plaats in het muzikale landschap in. De vereniging ‘Cultuurvrienden Oude Blasius’ doet er graag aan mee en organiseert ook in deze augustusmaand een orgelconcert. En wel in de serie streekmarktconcerten, op zaterdag 4 augustus a.s., van 13:00 tot 14:00 uur. Met de jonge talentvolle Martijn Thomas (1995*, Enschede), afgestudeerd organist aan het Conservatorium Utrecht.

Martijn Thomas: ‘Als kleuter raakte ik al vroeg gefascineerd door de piano thuis en het orgel in de kerk. Vooral het orgel met zijn meerdere manualen, registers en grootse klank intrigeerde mij. Klassieke muziek heeft bij ons thuis altijd een belangrijke rol gespeeld. Radio 4 was evenals vele klassieke cd’s onderdeel van de dagelijkse luisterervaring. Zo kwam ik in aanraking met klassieke muziek en leerde orgelcomponisten als Bach en Reger kennen. Op mijn vijfde mocht ik op pianoles. Hoe leerzaam dit ook was, ik wilde orgel leren spelen. Op mijn zevende mocht ik op orgelles bij Jan van Dijk die verbonden is aan de muziekschool Twente. Jan heeft zijn grote passie voor het Duits romantisch orgelrepertoire aan mij overgebracht. Bij Jan bleef ik in de leer tot ik op mijn zestiende toelating deed aan het conservatorium Utrecht. Reitze Smits werd mijn nieuwe orgeldocent, daarnaast studeerde ik bijvak piano en klavecimbel. Hier groeide mijn interesse in oude muziek, mede gevoed door de verschillende orgelexcursies naar historische orgels in binnen- en buitenland.
Tijdens mijn studie ben ik als organist verbonden geweest bij diverse kerkelijke gemeenten en koren.  Zo ben ik vertrouwd geraakt met de overgewaaide Engelse evensong praktijk. Daarnaast vorm ik als organist een duo met zangeres Tess Oostwouder. Samen treden we regelmatig op met repertoire dat reikt van de barok tot de moderne tijd. Verder ben ik verbonden aan de Rode Hoed in Amsterdam waar ik de vaste bespeler ben van het historische Weidtmann/ Adema orgel.’

Programma

Antonio Valente (ca. 1520 – 1581) – Lo Ballo dell’Intorcia
Heinrich Scheidemann (ca. 1596 – 1663) – Praeambulum in d-klein WV36
Jean Adam Guilain (ca. 1680 – 1739) – Suite 2
. Prélude
. Tierce en taille
. Basse de Trompette
. Trio de Flûtes
. Petit plein jeu
Georg Böhm (1661 – 1733) – Chaconne in D-groot
Johann Sebastian Bach (1685 – 1750) – Schmücke Dich o liebe Seele BWV 654
Johann Sebastian Bach (1685 – 1750) – Prelude c-klein BWV 546 
Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791) – Andante in F (Köchel 616)