Canteklaer – Van Monteverdi tot Bach

Kamerkoor Canteklaer

Kamerkoor Canteklaer bestaat uit geschoolde amateur-zangers. Het koor zingt klassieke muziek uit alle stijlperiodes. Twee tot drie keer per jaar brengt Canteklaer een serie concerten met nieuw repertoire. Het koor staat sinds 2021 onder leiding van Jurriaan Poesse.
Kamerkoor Canteklaer werd in 1989 opgericht door Yt Nicolai. Onder haar leiding gaf het koor uitvoering aan vele koorwerken, zoals het ‘Requiem’ van Duruflé, het ‘Requiem’ en ‘Magnificat’ van Rutter, ‘Die sieben letzte Worte’ van Haydn en ‘Les Noces’ van Stravinsky.
In het jaar 2000 trad Iassen Raykov aan als dirigent. Hoogtepunten onder zijn leiding waren uitvoeringen van de ‘Vespers’ van Rachmaninov en van de ‘Mariavespers’ van Monteverdi, het concours in Frenswegen in 2015 waar Kamerkoor Canteklaer de 1e prijs won met o.a. een psalm van Sweelinck, de motetten van Bach in 2017 en ‘Ein deutsches Requiem’ van Brahms waarmee Raykov in oktober 2021 afscheid nam. 

Kamerkoor Canteklaer zingt in het voorjaar van 2024 een bijzonder, geheel barok, programma. Het koor kent een lange traditie in het uitvoeren van a capella werken, of werken enkel begeleid door piano, harp of orgel, maar dit keer pakken we uit. Het barokensemble ‘Camerata Utricia’ uit Utrecht zal de zangers begeleiden bij alle stukken van het programma.

Het werk van de Italiaanse componist Claudio Monteverdi markeert de overgang van renaissance- naar barokmuziek. Van zijn energieke ‘Dixit Dominus Secondo’ en het berustende ‘Laetaniae della Beata Vergine’ reizen we via Heinrich Schütz ‒ eveneens een overgangsfiguur van de renaissance naar de barok ‒ iets noordelijker en honderd jaar later naar de min of meer tijdgenoten Georg Philipp Telemann, Dietrich Buxtehude en Johann Sebastian Bach. Het hoogtepunt van het programma is de cantate BWV 150, ‘Nach dir, Herr, verlanget mich’ van J.S. Bach.
Wat opvalt in dit programma is hoe de componisten op een zeer eigen wijze omgingen met de invullingen van de combinatie zangers en instrumenten. Bij de ene componist leven zangers en instrumenten compleet los van elkaar, zelfs soms zeer virtuoos. Bij de ander fungeert het instrument bijna net zoals een stem, en versiert het deze, en vult het instrument de stem aan.
De werken spreken alle van geruststelling en van de overtuiging dat de mens door godsverlangen alle situaties kan doorstaan.

Programma

 • Claudio Monteverdi, ‘Dixit Dominus Secondo’ (psalm 110), SV 264
 • Claudio Monteverdi, ‘Laetaniae della Beata Vergine’, SV 204
 • Georg Philipp Telemann, ‘Laudate Jehovum omnes gentes’ (psalm 117)
 • Dietrich Buxtehude, ‘Der Herr ist mit mir’ (psalm 118), BuxWV 15
 • Heinrich Schütz, ‘Herr, nun lässest du deinen Diener im Friede fahren’, SWV 432
 • Johann Sebastian Bach, ‘Nach dir, Herr, verlanget mich’, BWV 150

  Uitvoerenden Kamerkoor Canteklaer en Camerata Utricia
 • Álvaro Muñoz Perera – viool
 • Dionysia Kazantzidi – viool
 • Marta Jiménez Ramírez – cello
 • Daphné Franquin – fagot
 • Sevastianos Motorinos – orgel
 • Jurriaan Poesse, dirigent

Concert in Oude Blasiuskerk Delden, zaterdag 25 mei 2024 19:30 uur