Ex Arte met ‘Visioenen uit het Noorden’, 6.4.24

Vocaal Ensemble Ex Arte is een veelzijdig, ambitieus kamerkoor uit Enschede. Het twintigtal geschoolde amateurzangers zingt onder leiding van Emile Engel graag zowel oude muziek als werk van moderne componisten. Bij Ex Arte komen zo oude en nieuwe klassieke muziek samen. Ze zijn gespecialiseerd in barok en renaissance, maar verrassen de concertbezoeker daarnaast ook met spannende akkoorden uit hedendaagse muziek.

Op zaterdag 6 april brengt Ex Arte hun programma ‘Visoenen uit het Noorden’ in de Oude Blasiuskerk van Delden. In de serie avondconcerten van de Cultuurvrienden Oude Blasius. De concertganger luistert naar eigentijdse koormuziek van Arvo Pärt en andere Noord-Europese componisten zoals Ēriks Ešenvalds, Ola Gjeilo en Alfred Schnittke. Componisten met een diepreligieus besef. En ook: componisten die graag te rade gaan bij oude religieuze teksten.

Zo gebruikt Pärt oude geschriften in zijn Sieben Magnificat Antiphonen: zeven gebeden die met zeven verschillende aanspreekvormen van Christus beginnen, bijv. O Weisheit en O Morgenster. Alle in de voor Pärt zo kenmerkende tintinnabuli-stijl waarbij de stemmen als belletjes (tintinnabuli) om elkaar heen draaien. Van verstild en ingetogen tot groots en overdonderend, net als in het imposante Kanon Pokajanen waarvan het koor Ode VIII laat horen. Daarnaast komen in dit concert teksten voorbij van Hildegard von Bingen en Thomas van Aquino, in o.a. Ave Generosa en O salutaris hostia van Ola Gjeilo. En gebeden uit de Russisch orthodoxe kerk, in de hedendaagse hymnes van Alfred Schnittke, Three Sacred Hymns. Verder hoort het publiek originele teksten van het Sami-volk in Rivers of Light waarmee Ēriks Ešenvalds hen meeneemt op een transcendente reis langs het betoverende noorderlicht: als ware het de verbinding tussen hemel en aarde.

Oude Blasiuskerk, Kerkplein 3, 7491 BM Delden, zaterdagavond 6 april 2024, 19:30 uur.Kaarten € 15, voor leden € 10. Kaarten aan de kerkzaal, op zaterdag 6 april, vanaf 18:30 uur. Voorverkoop via NL45 RABO 0317 6914 14 en bij The Read Shop Delden.Zie ook www.exarte.nl