Cultuurvrienden Oude Blasius – Jaarverslag 2022

Vereniging Cultuurvrienden Oude Blasius – Jaarverslag 2022

De Vereniging ‘Cultuurvrienden Oude Blasius maakte, na oprichting d.d. 10-03-2017, in 2022 haar zesde jaar door. In dit jaarverslag 2022 staan belangrijke verenigingsactiviteiten van 2022 beschreven. Die hebben ook in dit jaar geleid tot de realisatie van een aantal doelstellingen van de vereniging, zoals verwoord in het Beleidsplan 2017: het organiseren van culturele activiteiten die passen binnen het kerkgebouw van de Oude Blasius te Delden, gemeente Hof van Twente; en het verrichten van al wat daarmee verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn.

In het zesde jaar van haar bestaan is de vereniging doorgegaan met het programmeren en organiseren van de serie zaterdagavondconcerten. Het is de vaste avond voor de cultuurvriendenconcerten. Daarmee is de concertserie duidelijk en voorspelbaar geworden. Hieronder staat het overzicht van deze concerten. Vanaf maart is de continuïteit van de concertreeks hersteld.

Zaterdag 12 maart – Cappella Amsterdam – Bachs motetten
Zaterdag 2 april – Bevrijdingsconcert Delden en Benefietconcert Oekraïne 
Zaterdag 30 april – Sietske Veldkamp op klarinet in Afstudeerconcert + ensemble
Zaterdag 28 mei – Regina Ederveen – Met harp en ziel
Zaterdag 25 juni – IN DOORS vioolduo Lotte Grotholt altviool, Niki de Vlaming
Zaterdag 2 juli – Euregio Zomer Orkest (EZO) in streekmarktconcert
Zaterdag 27 augustus – Gert van Hoef orgel – Geestelijke, klassieke en orkestrale muziek
Zaterdag 24 september – Santiago Costa piano – Albéniz en Beethoven
Zaterdag 5 november – Leo van Doeselaar orgel – Naberorgel 175 jaar
Zaterdag 19 november – Willem Kersing piano, Annelies Lamm mezzosopraan
Zaterdag 17 december – Gemengd koor Opus ’94 – Impressies op Kerst

Hoogtepunt vanuit het perspectief van de vereniging was uiteraard de prachtige uitvoering van motetten van Bach door het vermaarde Cappella Amsterdam. In het lustrumconcert.  En uiteraard de viering van de 175 jarige bestaan van het Naberorgel door organist Leo van Doeselaar in samenwerking met de eigen organist Matthijs ten Thije. Gelukkig kon in dit verslagjaar Opus ’94 optreden na de afgelasting in 2021. Zij zongen een stijlvol programma ‘Impressies op Kerst’.

De waardering van de concertgangers was groot. Het aantal concertgangers vanuit de leden van de Cultuurvrienden liep wat achter bij de verwachtingen.De vereniging ‘Cultuurvrienden Oude Blasius’ in beeld

Het Bestuur van de vereniging Cultuurvrienden Oude Blasius bestond in 2022 uit: voorzitter Dirk van Ittersum, penningmeester Jan Jansen, secretaris Trudi Lambers Heerspink, algemeen bestuurslid Sascha Jansen en Jos de Vries publiciteit en media.
De vereniging telde eind 2022 uiteindelijk bijna 150 leden. Er is sprake van een gestage groei van het ledenbestand, ondanks de coronabeperkingen en afgelastingen.
De samenwerking met Drukkerij Unaniem is constructief en positief verlopen. In een mengeling van concertaankondigingen, concertverslagen en foto’s van concertgangers. Een enkele advertentie werkte daarin funderend.
Voor de losse kaartverkoop heeft de vereniging een vaste partner in The Read Shop Delden gevonden. De kaartverkoop via het aanvraagformulier op de website van de vereniging zette door in het verslagjaar. Wel blijkt er behoefte om ook op de avond van concerten digitaal te kunnen betalen.