IN DOORS vioolduo Lotte Grotholt & Niki de Vlaming, 25.06.22

Op zaterdagavond 25 juni 2022, om 19:30 uur, spelen altvioliste Lotte Grotholt en violiste Niki de Vlaming op Podium Oude Blasius in Delden. In een programma met werken voor vioolsolo en vioolduo. Van grote componisten als Telemann, Mozart, Bach, Sibelius en Bartok. Maar ook van kleinere goden als De Vlaming, Ysaye en Knox.Lotte Grotholt (1998) is een heel enthousiast, gedreven en ondernemend violiste en is artistiek leider van het IN DOORS Kamermuziekfestival in Diepenheim. Ze studeert momenteel voor haar masteropleiding in Duitsland. In 2020 behaalde zij haar bachelor diploma altviool aan het conservatorium van Amsterdam.
Lotte speelde al in veel verschillende orkesten, waaronder de Jeugdorkesten Nederland en het Jong Metropole. Ze speelt ook regelmatig mee in het Sweelinck Barok Orkest. En ze is lid van het Duo Due, de Barok Bende en het Oostertrio. Met deze ensembles treedt ze op door heel Nederland.Lotte heeft tweemaal een aanmoedigingsprijs gewonnen tijdens het Prinses Christina Compositie Concours (in 2014 en 2016). Door deze prijs werd haar compositie in 2016 op gevoerd door het Trio Burlesco in Den Haag en Sint Niklaas. Ook heeft zij met het Marcante Ensemble de Govert van Wijn prijs gewonnen.Als artistiek leider van het IN DOORS kamermuziekfestival heeft Grotholt, samen met het IN DOORS team de concertreeks OUT DOORS opgezet: concerten op bijzondere locaties in Twente. De volgende edities van beide festivals staan alweer gepland.
De moderne altviool die zij bespeelt, is een Bernd Hiller (2019) met een strijkstok gebouwd door S. Finkl. Daarnaast speelt ze een barok altviool (G. Francois) met een barok altvioolstok (K. van Hemert).Niki de Vlaming 1993) begon op zesjarige leeftijd met vioolspelen. Na privélessen bij Anke Lefferts in Enschede heeft zij de bachelor klassiek viool gevolgd aan het conservatorium van Amsterdam. In juni 2017 behaalde zij haar bachelordiploma en werd ze toegelaten tot de master. In juni 2020 studeerde Niki af met een 9.De Vlaming neemt regelmatig deel aan cursussen in het binnen- en buitenland, o.a. Het Orlando Festival in Limburg. Ze is naast klassiek vioolmuziek ook geïnteresseerd in andere stijlen. Zo houdt Niki houdt ook van jazz en neemt ze regelmatig deel aan cross-over projecten. Ze heeft jaren in de hiphopband Akwasi en pop/countryband Rob Dekay opgetreden. Ook geeft Niki een aantal jaren met veel plezier vioolles aan leerlingen van alle leeftijden, zowel privé als op de muziekschool. Zij speelt op een speciaal voor haar gebouwde viool door Johan Jacobs. 

Het programma: 

– G. Telemann (1681- 1767): Viola Da Gamba Fantasia no. 11 (delen Allegro, Grave en Gigue)

– W. A. Mozart (1756- 1791): Duo in G groot (delen Allegro, Adagio en Rondo)

– J. de Vlaming (1952 tot nu)- Een kleine oersonate voor viool

– J.S. Bach (1685- 1750) : Delen uit Inventies voor Klavecimbel, Arrangeur Ferdinand David

– J. Sibelius (1865- 1957): Duo in C groot voor Viool en Altviool

– E. Ysaye (1858-1931): Sonate voor Solo viool no. 2 op 27 In A minor “Obsession” (1923)

1. Obsession, Prelude. Poco Vivace

2. Malinconia. Poco Lento

3. Danse des ombres. Sarabande. Lento

4. Les furies. Aleggro furioso. 

– G. Knox (1956- nu): Three Wedding and a Fight

– B. Bartok (1881- 1945): Duo’s uit 44 duo’s voor twee violen