Don Kozakken koor Serge Jaroff – 11.12.2021 – info

Don Kozakken Koor Serge Jaroff te gast in Delden

Het Don Kozakken Koor Serge Jaroff o.l.v. Wanja Hlibka komt op 11 december 2021 opnieuw naar de Oude Blasiuskerk in Delden.Dit koor met adembenemende klankkleuren biedt u Russisch koorgezang van het hoogste niveau in de geest van Serge Jaroff. Onder leiding van Wanja Hlibka geeft dit “solistenkoor” een concert met liturgische gezangen, sacrale werken uit de Russisch-Orthodoxe kerk, met bekende en wereldberoemde Russische volkliederen en klassieke koorwerken, onder andere van Bach-Gounod, Bortniansky, Tschaikovsky, Rachmaninoff, Glinka, Rimsky-Korsakov, et cetera. Een voor kenners van koorgezang duidelijk een “must” vanwege de adembenemende klankkleuren, de vele variaties in het stemmenmateriaal en het specifieke timbre.

Oorsprong

Het Don Kozakken Koor o.l.v. Wanja Hlibka is uit het wereldberoemde Origineel Don Kozakken Koor Serge Jaroff ontstaan en is daarvan de legitieme opvolger! Serge Jaroff richtte het koor op in 1921 en de laatste concerten werden in 1979 gegeven. Jaroff overleed in 1985 op 89 jarige leeftijd in de USA. Gedurende deze tijd gaf het koor meer dan 10.000 concerten over de gehele wereld, behalve in de toenmalige communistische landen. Hij wist zeer veel mensen aan zich te binden met hun opmerkelijke en meeslepende gezang. Wanja Hlibka kwam als 17 jarige bij het koor zingen en bleef Jaroff tot 1979 bij het koor trouw. Hij formeerde in 1991, samen met George Timczenko – eveneens een lid van het koor van Jaroff – een geheel nieuw koor van topsolisten. Met dit nieuwe koor zet Wanja Hlibka geheel de muzikale traditie van Serge Jaroff ’s Don Kozakken Koor voort!

Het nieuwe koor

Wanja Hlibka heeft in de loop der jaren topsolisten van operahuizen uit Moskou, Kiev, Lvov en Odessa weten te contracteren. Het koor heeft solisten met uitzonderlijke en dynamische stemmen die de kracht en mogelijkheden bezitten de arrangementen van Serge Jaroff tot leven te brengen! Het repertoire is gelijk aan die van het koor van Jaroff. Hlibka gebruikt uitsluitend originele handgeschreven partituren van Serge Jaroff die hij voor zijn koor bewerkt. Het koor krijgt nog steeds nieuwe partituren van de zoon van Serge Jaroff. Opmerkelijk is dat het koor vooral veel oudere koorwerken ten gehore brengt die na 1970 niet meer werden vertolkt.


De concerten

Elk concert is een aparte belevenis. Bij veel westerse mannenkoren is het zo dat de melodie bij de eerste tenoren ligt. Bij het Don Kozakken Koor Wanja Hlibka wisselt de melodie zelfs in een couplet zeer vaak van partij en zijn er allerlei effecten hoorbaar. De zware bassen zijn vaak sterk aanwezig evenals de zeer hoge tenoren. Alle partijen komen op vele manieren tot hun recht: krachtige baritonstemmen en een scala aan allerlei stemmen bij de tweede tenoren. Solopartijen in een lied worden vaak door verschillende solisten gezongen. We horen bij dit koor dan ook zeer veel variatie! Dit koor is dan ook met geen enkel ander mannenkoor ter wereld te vergelijken. Binnen de Russische koorcultuur neemt het koor een bijzondere plaats in.