Kamerkoor Canteklaer in Ein deutsches Requiem

Kamerkoor Canteklaer en Vocaal Ensemble La Colombe zingen Ein deutsches Requiem van Johannes Brahms. Onder leiding van Iassen Raykov. Met sopraan Elisabeth Hetherington, bariton Joris van Baar en pianisten Marien van Nieukerken en Ivo Boytchev.

Kamerkoor Canteklaer – Ein deutsches Requiem
Zaterdag 6 november 2021, 19:30 uur
Podium Oude Blasius
Toegangsprijzen: leden Cultuurvrienden € 15, voorverkoop € 20, aan de kerk € 22,50

Op zaterdagavond 6 november geeft Kamerkoor Canteklaer een concert in de Oude Blasiuskerk van Delden. Samen met het Vocaal Ensemble La Colombe. Zij zingen Ein deutsches Requiem van Johannes Brahms. Onder leiding van vertrekkend dirigent Iassen Raykov (zijn laatste met Canteklaer).
In dit geliefde Requiem van Brahms werken mee: sopraan Elisabeth Hetherington, bas-bariton Joris van Baar en de pianisten Marien van Nieukerken & Ivo Boytchev.

Ein deutsches Requiem op. 45 van Johannes Brahms (1833-1897) is een indrukwekkende compositie voor koor, solisten en symfonieorkest. Brahms zelf maakte ook een transcriptie van de orkestpartij voor piano vierhandig. Deze versie wordt door Kamerkoor Canteklaer samen met Vocaal Ensemble La Colombe uitgevoerd.

Het woord ‘deutsches’ in de titel heeft betrekking op de taal van het werk, maar het is geen Duitse vertaling van de traditionele Latijnse dodenmis. Brahms legt niet de nadruk op het verlangen naar rust voor de overledenen, maar op de troost voor de nabestaanden in hun verdriet. Het is daarom geen treurmuziek, maar muziek voor de levenden. Dat blijkt al uit de tekst waarmee het requiem begint: “Selig sind, die da Leid tragen, denn sie sollen getröstet werden.

Brahms schreef het requiem, dat uit zeven delen bestaat, tussen 1865 en 1868, hoewel de eerste schetsen al dateren uit 1856. Mogelijk dat de dood van zijn moeder in 1865 hem deed besluiten het werk aan deze compositie weer op te pakken. Hij koos uit de Lutherse bijbel zestien korte teksten uit het Oude Testament, het Nieuwe Testament, en de apocriefe boeken en liet bewust de christelijke dogma’s weg.

De middendelen van het Requiem ademen een sfeer van vrede en vertroosting. Het vijfde deel “Ihr habt nun Traurigkeit” is een zeer hoog gelegen sopraan-aria die als het gezang van een engel, een stem uit de hemel, opgevat kan worden, maar ook een verwijzing kan zijn naar de moeder van Brahms.

De Canadese sopraan Elisabeth Hetherington kwam in 2015 naar Nederland en won vorig jaar de Dutch Classical Talent Award 2020. Zij zingt ogenschijnlijk moeiteloos niet alleen vroeg, maar ook hedendaags en modern repertoire. Haar vertolkingen worden gekenschetst als virtuoos, onverschrokken en adembenemend, maar ook als delicaat, prachtig lyrisch, en met verfijnde dynamiek.

De Nederlandse bas-bariton Joris van Baar is een veelgevraagd liedzanger, maar zingt ook veelvuldig in oratoria en rollen in een opera. Hij studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij in 2021 zijn masterdiploma met onderscheiding behaalde. Regelmatig is hij op radio en televisie te horen.  

Met de uitvoering van dit grootse werk van Brahms in Enschede en Delden neemt Iassen Raykov afscheid als dirigent van Kamerkoor Canteklaer. Een speciaal moment dus en een extra reden om van deze twee concerten iets moois van te maken!

Programma

• Johannes Brahms, ‘Ein deutsches Requiem’

       ‘Selig sind, die da Leid tragen’

       ‘Denn alles Fleisch, es ist wie Gras’

       ‘Herr, lehre doch mich’

       ‘Wie lieblich sind deine Wohnungen’

       ‘Ihr habt nun Traurigkeit’

       ‘Denn wir haben hie keine bleibende Statt’

       ‘Selig sind die Toten’

Kamerkoor Canteklaer en Vocaal Ensemble La Colombe, Iassen Raykov, dirigent, Elisabeth Hetherington, sopraan, Joris van Baar, bariton, Marien van Nieukerken & Ivo Boytchev, piano

Cultuurvrienden Oude Blasius Delden: www.cultuurvrienden-oudeblasius-delden.nl
Kamerkoor Canteklaer: www.canteklaer.nl
Vocaal Ensemble La Colombe: www.lacolombe.nl
Iassen Raykov: www.iassenraykov.com
Elisabeth Hetherington: https://elisabethhetherington.com
Joris van Baar: www.jorisvanbaar.nl
Marien van Nieukerken: https://marienvannieukerken.nl
Ivo Boytchev: www.twentsbyzantijnskoor.nl