Seyster Strijkers met Concerti Armonici

Unico Wilhelm van Wassenaer, geschilderd door J.F. Douven (1719)

TWICKELER CONCERTI ARMONICI, door ‘SEYSTER STRIJKERS’

Werken van Graaf Unico Wilhelm van Wassenaer: Concerti I, II en VI. Liederen van Lerus Roelofs.Podium Oude Blasius, zaterdagavond 30 oktober 2021, 19:30 uur

De Cultuurvrienden Oude Blasius Delden organiseren zaterdag 30 oktober het uitgestelde concert waarin een drietal Concerti Armonici, gecomponeerd door Graaf Unico Wilhelm van Wassenaer, centraal staat. Het strijkersensemble ‘Seyster Strijkers’ zal deze werken ten gehore brengen in de Oude Blasiuskerk van Delden, op een steenworp afstand van het kasteel Twickel waar de componist juist op 30 oktober 329 jaar geleden geboren is.

In het geheim componeerde Graaf Unico Wilhelm zijn Italiaans aandoende composities die lange tijd werden toegeschreven aan de Italianen Carlo Ricciotti en later aan G.B. Pergolesi. Musicoloog Albert Gunning heeft in het huisarchief van Twickel documenten ontdekt die overtuigend aantonen dat de werken van Van Wassenaer afkomstig zijn. (Zie: Unico, complete muziekwerken van Unico van Wassenaer 1692-1766. Boek met cd’s, te bestellen via twickel.nl)

Het strijkersensemble ‘Seyster Strijkers’ wordt gevormd door docenten, semi-professionals en gevorderde amateurs. Zij hebben de Concerti Armonici van de Graaf van Wassenaer ingestudeerd. En willen die graag laten horen in de buurt van waar hij geboren is, waar hij gewoond heeft en hij zijn Concerti Armonici gecomponeerd heeft. Dus in de buurt van kasteel Twickel, op Podium Oude Blasius. Het ensemble bestaat uit een twaalftal strijkers en staat onder leiding van barokvioliste Paulien Kostense en celliste Maaike Roelofs.

Naast de keuze uit ‘Sei Concerti Armonici’ van Unico van Wassenaer zingt Maaike Roelofs ter afwisseling op het programma twee liederen van haar vader Lerus Roelofs, een Groninger dichter, speciaal voor de ‘Seyster Strijkers’ gearrangeerd door Paul Prenen. Het eerste lied ‘Lienen aan Locht’ gaat over de lijnen in de lucht die lijken op kindertekeningen en lijnen die vliegtuigen trekken en die over de hele wereld hetzelfde zijn. In het tweede lied ‘Heur ik de stemmen’ bezingt Roelofs dat, wanneer hij geroepen wordt door vrouw en kind, hij beseft dat hij ‘erbij hoort’. (In juni 2017 kwam haar cd ‘Lienen aan Locht’ uit, waarop zij gedichten zingt van haar vader, de Groninger dichter en jurist Lerus Roelofs.)

Toegangskaarten voor leden ‘Cultuurvrienden Oude Blasius’ en ‘Vrienden van Twickel’ € 7, voor niet-leden € 10. In de voorverkoop door overmaking op NL45 RABO 0317 6914 14. De kaarten liggen dan klaar in de entree van de kerk op de avond van het concert vanaf 18:45 uur. Losse kaarten zijn te koop bij The Read Shop Delden en op de avond van het concert in de kerk, ook vanaf 18:45 uur. Coronacheck is van toepassing. Podium Oude Blasius, Kerkplein 3, 7491 BM Delden.