Swingen op pijpen en snaren – programma

Bert van den Brink en Ruud Ouwehand: ‘Swingen op pijpen en snaren’

De Zomer van 2021 brengt een drietal fraaie organisten naar de zaterdagse concertserie van de Cultuurvrienden Oude Blasius Delden. Met heel diverse programma’s. Na Maarten Wilmink met Fauré en Gerrit Kommers met Bach & Kommers nu een verrassende ‘orgel-afsluiting’ door Bert van den Brink. Op 25 september 2021, om 19:30 uur.
Bert van den Brink afficheert zichzelf als organist, pianist en accordionist. En is daarop een groot en veelzijdig componist en improvisator. Het is geen wonder dat hij die bassist uit Enschede, Ruud Ouwehand, heeft gevraagd om hem in Delden te begeleiden en te inspireren. Dat wordt een swingend avontuur!

Bert van den Brink (1958) begon op 5-jarige leeftijd met zijn eerste pianolessen. En improviseert meteen al, niet alleen op de piano maar ook op het elektronisch orgel. Hij is blind en krijgt als zevenjarige pianoles van Jules de Corte. Hij studeert uiteindelijk klassiek piano aan het Utrechts Conservatorium. En wordt daar gevraagd om jazzlessen te geven, wordt leraar hoofdvak piano Lichte Muziek. Zijn Bert van den Brink Trio bestaat uit bassist Hein van der Geyn en drummer Hans van Oosterhout. In 2006 neemt hij met de bariton Thomas Oliemans de cyclus ‘Winterreise’ van Schubert op. En start in die tijd zijn site Bert’s bytes waarbij hij wekelijks zijn muziek online zet. In 2007 wint Van den Brink de VPRO/Boy Edgar Prijs.
Van den Brink publiceert in 2012, samen met jazzmusicus Bram Strijbis, een bundel met 52 liedjes Jules de Corte in bladmuziek. In het Orgelpark neemt hij het album Blowing op. Op het Verschuerenorgel in dat Orgelpark speelt hij zowel jazz-standards, popklassiekers, als eigen composities. Maar ook orgelbewerkingen van Waltz For Debby van pianist Bill Evans en Yesterdays van Jerome Kern. De versie van Body and Soul van de Amerikaanse componist Johnny Green speelt hij dan weer op een harmonium.
Zijn album Grenzeloos Nederlands uit 2017 bevat bewerkingen van Jules de Corte, gezongen door de Zuid-Afrikaans vocalist Jannie Du Toit.
In zijn concerten brengt Bert van den Brink een repertoire dat bestaat uit een selectie van composities, improvisaties en bekendere muziek uit jazz, pop en aanverwante genres. (Bron: jazzhelden.nl). In Twente deed hij een programma in de orgelserie van de Stichting Orgelconcerten Hengelo, in de Lambertusbasiliek, in 2019: een improvisatieconcert rond thema’s zoals Happy Together van The Turtles, God Only Knows van Brian Wilson, een Medley van Duke Ellington en de Bohemian Rhapsody van Queen. Ook in 2019 zagen en hoorden we hem in de Grote Kerk van Enschede in bewerkingen van orgelmuziek van Bach.

Zie: www.bertvandenbrink.com


Ruud Ouwehand (1958) (Hé … is dat niet die bassist uit Enschede?) is jazz contrabassist, docent, muziekprogrammeur en componist. Hij is in 1985 afgestudeerd aan het Hilversums Conservatorium; met als hoofdvak contrabas en piano, Lichte Muziek. Later is Ouwenhand docent contrabas, basgitaar, solfège, harmonieleer, combo-coaching en methodiek aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij is een veelgevraagd sessiemuzikant in de Nederlandse Jazzwereld en daarbuiten. In Jazzpodium De Tor organiseert Ouwehand sinds 1990 concertseries onder de naam: ‘Ruud Ouwehand ontmoet ……’. En is sinds 2003 hoofdprogrammeur van dat Jazzpodium De Tor.
Ruud Ouwehand staat bekend als de ideale side-man. Hij speelde veel met gitarist Peter Nieuwerf en trombonist Bart van Lier. Dat is nog te beluisteren op het album Live At The Tor. Tussen 1994 en 2003 was Ouwehand vast lid van The Armando Quartet en speelde o.a. mee op het album The Violinist (Edison Award). Ook maakte Ruud Ouwehand deel uit van de Soesja Citroen Band, het Piet Noordijk New Quintet en het John Engels Quintet. Hij treedt tegenwoordig op met de Masha Bijlsma Band.

Zie: www.ruudouwehand.nl , www.jazzpodiumdetor.nl

Het programma van ‘Bert&Ruud’ op het Podium Oude Blasius is per definitie een avontuur. En bestaat uit improvisaties op jazzstandards, orgelklassiekers, popthema’s, muziek van Harry Bannink en eigen composities van Bert van den Brink. Op het aloude Naberorgel van de Oude Blasiuskerk, maar ook op de Yamaha-vleugel op het podium. En wellicht ook op de klassieke accordeon. Met uiteraard als vaste basis de prachtig stuwende contrabas van Ruud Ouwehand.

Toegangskaarten voor leden € 7 | voor niet-leden € 10. In de voorverkoop door overmaking op NL45 RABO 0317 6914 14. De kaarten liggen daarna klaar in de entree van de kerk op de avond van het concert vanaf 19:00 uur. Losse kaarten zijn te koop bij The Read Shop Delden en op de avond van het concert in de kerk. Als altijd vrije toegang voor jongeren tot en met 16 jaar.