Kommers&Zijlstra concert 14.08.2021

Gerrit Kommers orgel, Jan Bouke Zijlstra trompet

Het vermaarde Naberorgel van de Oude Blasiuskerk klinkt deze zomer veelvuldig tijdens de concerten van de Cultuurvrienden. In juni speelde de jonge held Maarten Wilmink uit Borne bij het Requiem van Faure, in een concert met het koor Cordier onder leiding van Jurriaan Poesse. Op zaterdagavond 14 augustus komt de Hengelose organist en componist Gerrit Kommers, voor een programma ‘In het voetspoor van Bach’. Dan versiert Deldenaar Jan Bouke Zijlstra een aantal stukken op trompet. En zaterdagavond 25 september is er een verrassend optreden van organist Bert van den Brink, die dan begeleid en gestimuleerd wordt door de misschien wel beste contrabassist uit Twente, Ruud Ouwehand. Het orgel klinkt geweldig, na een interne en externe grote beurt!

Kommers heeft zijn programma geordend volgens het kerkelijk jaar. Er staan koraalbewerkingen van Johan Sebastian Bach op de lessenaar. Die worden steeds gevolgd door een bewerking over dezelfde melodie van Kommers. Trompettist Jan Bouke Zijlstra voorziet de melodie van een aantal van een gouden randje. Hij sluit zijn concert af met de fantastische Toccata in d BWV 565 van J.S. Bach.

Gerrit Kommers [1945] (uit Hengelo) was aanvankelijk werkzaam in het basisonderwijs te Zwolle alwaar hij zijn baan combineerde met een orgelstudie aan het conservatorium. Na het voltooien van die opleiding bekleedde hij de functie van orgelleraar aan de muziekschool te Hengelo en werd hij door het dagblad Tubantia aangetrokken als muziekrecensent. De muziekstudie vervolgde hij aan het conservatorium te Enschede: orgel bij Willem Mesdag en muziektheorie bij Harry Mayer.
In 1980 aanvaardde hij een benoeming van de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam als docent muziektheorie bij de Leerstoelgroep Muziekwetenschap. Zwaartepunt vormden de disciplines harmonieleer en contrapunt. Kommers bleef na zijn pensionering muzikaal actief. Recentelijk speelde hij nog in de onvolprezen orgelserie van de Stichting Orgelconcerten Hengelo, in de Lambertusbasiliek. Op het programma stonden daar werken van o.a. Jan Zwart, Feike Asma, Johann Sebastian Bach, Felix Mendelssohn Bartholdy, Cesar Franck, Max Reger én Gerrit Kommers. Immers, Kommers is een gerespecteerd componist van orgelwerken en koraalbewerkingen.Jan Bouke Zijlstra [1957] uit Delden is amateurmuzikant en speelt vanaf zijn jeugd op trompet. Op dit moment blaast hij zijn partijen hij bij het Overijssels Seniorenorkest in Hengelo. Naast trompet speelt hij ook kerkorgel en heeft o.a. van Gerrit Kommers les gehad. Zijn liefde voor muziek vertaalt hij ook in het bouwen van instrumenten. Een aantal keren per jaar is hij te horen op de Streekmarkt in Delden met zijn zelfgebouwde draaiorgel. Volgend jaar hoopt hij de bouw van een kistorgel af te ronden. 

Toegangskaarten kosten voor leden altijd € 7, voor niet-leden deze keer € 10. Die zijn In de voorverkoop te verkrijgen, door overmaking op NL45 RABO 0317 6914 14. De kaarten liggen dan klaar in de entree van de kerk op de avond van het concert vanaf 19:00 uur. Losse kaarten zijn ook te koop bij de Read Shop Delden en op de avond van het concert, in de Oude Blasiuskerk van Delden, Kerkplein 3, 7491 BM Delden. Als altijd is er vrije toegang voor jongeren t/m 16 jaar.