HOFTRIO: Uit de schaduw van de grote meesters

De leden van het HOFTRIO, Marlies Creyghton, Jan Jette Blangé en Willem Kersing, ontmoetten elkaar in 2014 in Burg Feistritz (Ooostenrijk) bij het jaarlijkse zomerfestival voor amateurmusici. Sindsdien spelen zij veelvuldig samen, kiezen daarvoor het bekende repertoire, maar gaan ook uitdagingen niet uit de weg (met o.a. trio’s van Voormolen, Schostakovich en Kaun).

Marlies Creyghton

Marlies speelt cello sinds haar achtste. Zij groeide op in een muzikaal gezin en koos hetzelfde instrument als haar vader. Zij speelt van jongs af aan in orkesten en ensembles. Zo maakte zij tournees met haar jeugdorkest naar Amerika, Oostenrijk en Scandinavië. Tijdens haar studententijd speelde zij in het Nederlands Studenten Orkest. Nu is zij aanvoerder van de celli in het Haagse symfonieorkest Musica. Daarnaast speelt zij in het Toorop Kwartet en diverse andere kamermuziekensembles. Op het Podium Oude Blasius hoort u haar in het Hoftrio. Marlies studeerde Geodesie aan de TU Delft en werkt nu bij Logius, een agentschap van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. 

Jan Jette Blangé

Jan Jette zette zijn studie viool aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam niet door, maar het vioolspelen zou altijd een zwaar uit de hand gelopen hobby blijven naast de studie natuurkunde, gezin en werk. Na zijn promotie in de atoomfysica werkte Jan Jette jarenlang op een afdeling voor technologie-ontwikkeling bij Shell. In 2019 richtte hij het bedrijf Canopus Geothermal BV op voor robottechnologie voor aardwarmtewinning. 

Jan Jette speelde onder andere in het Utrechtsch Studenten Concert, het Nederlands Strijkers Project, het Caesar Strijkkwartet, Salonorkest Pickwick, en was jarenlang concertmeester van strijkersensemble Collegium Musicum Haganum. Hij speelt nu in symfonieorkest Musica en het Toorop Strijkkwartet en sinds 2014 vormen Marlies, Willem en Jan Jette het Hoftrio.

Willem Kersing

Willem Kersing speelt piano sinds zijn 5e jaar. Hij kreeg les van o.a. Herman Strategier en George van Renesse. Deze adviseerde hem intern naar het Haags Conservatorium te gaan. De keuze viel op een studie geneeskunde waarna hij zich specialiseerde en promoveerde in de KNO-Heelkunde en Foniatrie. Van 1981 tot 2011 was hij werkzaam in het MST te Enschede en sinds 2000 als associate Professor in de Foniatrie in het UMCU. Hij studeerde een aantal jaren aan het Conservatorium te Enschede. Hij is altijd blijven pianospelen, meestal in kamermuziek. Willem speelt in piano-duo’s, -trio’s en -kwintetten. Hij begeleidt vele zangers. Sinds 2003 heeft hij als vicevoorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Dans-Muziekgeneeskunde cursussen georganiseerd in Burg Feistritz (Nieder-Österreich) voor huisartsen en bedrijfsartsen, over Music and Medicine. Daarna heeft hij een jaarlijks festival opgericht voor gevorderde amateurmusici, ook in Burg Feistritz.

Programma

Clara Schumann (1819-1896) – Trio opus 17 (1846)
. Allegro Moderato / Scherzo-Trio / Andante / Allegretto

Hugo Kaun (1863-1932) – Tweede Trio opus 58 (1904)
. Sehr leidenschaftlich bewegt / Sehr ruhig und ausdrucksvoll / Lebhaft – Sehr ausdrucksvoll, schwungvoll