Duo Scatenato

Op zaterdagavond 4 september 2021 speelt het Duo Scatenato weer op het Podium Oude Blasius. Met pianist Han Schokker en celliste Barbera Vinke-Deinum. Dit Twentse duo heeft zich laten inspireren door de Italiaanse muziekterm ‘scatenato’ (‘ongeremd’). Zij brengen deze keer een Russisch klassiek programma, met werken van onder meer A. Glazoenov, M. Glinka, P.I. Tchaikovsky, S.S. Prokoviev, A. Scriabin en S.V. Rachmaninov.

Barbera Vinke-Deinum kreeg haar eerste cellolessen op elfjarige leeftijd bij André de Graeff in Apeldoorn. Ze studeerde bij Robert Dispa in Enschede, waarna ze haar studie vervolgde bij Michel Dispa in Arnhem. In Rheine is ze aanvoerder van de cellogroep van het Symphonieorchester Rheine, waar ze al vaker solo mocht spelen. Sinds 2014 maakt Barbera deel uit van het Salonorkest Belle Epoque waarmee ze in 2015 nog in Blankenberghe (België) en recent nog in het Rijksmuseum Twente heeft opgetreden. Sinds 2015 is Barbera tevens aanvoerder van de celli van het Oost-Nederlands Symfonieorkest in Enschede. Ook bij het Project Orkest Twente doet ze regelmatig mee met haar vaste duo partner Meike Abels, waarmee ze als “Duo Gaudioso” met enige regelmaat op bruiloften en feesten de muzikale omlijsting verzorgt. Barbera bespeelt een cello van Victor de Moyer (Gent België) uit 1916.
Han Schokker studeerde piano aan het conservatorium te Enschede bij B. Pierweijer en F. Oldenburg, docerend en uitvoerend musicus. Daarna vervolgde hij zijn studie bij M. Verschoor te Hilversum en de bekende Russische pianist en pedagoog M. Markov. In 2011 won hij het tv-programma ‘Onder Wibi’s vleugels’ en ging met Wibi Soerjadi aansluitend op tournee in 2011 en 2012, door heel Nederland. In zalen zoals het Concertgebouw te Amsterdam (zelfs 2 keer), maar ook De Doelen in Rotterdam. Een van de recitals, gegeven op de 200e geboorte dag van Franz Liszt, gaf een mooie aanleiding tot een cd-opname. Han Schokker heeft zich ook gespecialiseerd in koordirectie. Zo heeft hij meerdere koren onder zijn leiding. Een project in 2018 waarbij Han het concert dirigeerde en Barbera cello speelde bij Project Orkest Twente resulteerde in een eerste repetitieafspraak voor het Duo Scatenato. Er volgden nog meerdere concerten waarin met veel plezier wordt samengespeeld.