Kamerkoor Canteklaer zingt motetten van J.S. Bach

Zaterdag 5 augustus 19:30 – 21:00 uur

Kamerkoor Canteklaer zingt motetten van J.S. Bach

De vereniging ‘Cultuurvrienden Oude Blasius’ organiseert een prachtig koorconcert, op zaterdag 7 oktober 2017, om 19:30 uur in de Oude Blasiuskerk. Het gerenommeerde Kamerkoor Canteklaer gaat zingen, met als vaste dirigent Iassen Raykov, op orgel Henk Linker en op cello Inja Botden. Canteklaer is een veelzijdig en dynamisch kamerkoor met ongeveer 25 leden. Op 10 oktober 2015 won Kamerkoor Canteklaer de prestigieuze Duits-Nederlandse Kerkmuziekprijs in klooster Frenswegen te Nordhorn.

Met het programma van haar nieuwste concert waagt Kamerkoor Canteklaer zich aan één van de hoogtepunten van de koorliteratuur: de motetten van J.S. Bach. Voor veel zangers gaat daarmee de grote wens in vervulling om deze prachtige muziek voor publiek te mogen vertolken.

Van de in totaal zes motetten die Bach schreef, zingt Canteklaer er vier: ‘Jesu, meine Freude’ is een motet voor 5-stemmig koor, ‘Der Geist hilft unsrer Schwachheit auf’, ‘Fürchte dich nicht’, en ‘Komm, Jesu, komm’ zijn voor 8-stemmig dubbelkoor. De motetten dateren uit de tijd dat Bach cantor was van de Thomaskirche in Leipzig (1723-1750). Ze zijn in opdracht geschreven voor begrafenissen van belangrijke personen. De motetten moesten dus in zeer korte tijd gecomponeerd en ingestudeerd worden.

Naast deze vier motetten zingt Kamerkoor Canteklaer een vroeg werk waarvan verrassend genoeg recent is komen vast te staan dat het door Johann Sebastian Bach is geschreven: ‘Ich lasse dich nicht, du segnest mich denn’. Ten slotte zingt het koor het prachtige 4-stemmige ‘O Jesu Christ, meins Lebens Licht’ dat niet alleen door continuo maar ook door blokfluiten zal worden begeleid.

Toegangskaarten zijn verkrijgbaar onder de toren, in de kerk. Adres: Kerkplein 3, 7491 BM Delden. Kaarten kosten €13, voor leden van de vereniging €10.