Kamerkoor Canteklaer met Toondichteressen

Zaterdag 7 maart 2020, 19:30 – 20:30 uur

Kamerkoor Canteklaer nodigt u van harte uit om kennis te maken met deze veelal onbekende koormuziek van vrouwelijke componisten!

In haar jeugd gold Fanny Mendelssohn ‒ in de woorden van Goethe ‒ als “Felix’ even begaafde zuster.” Anders dan haar broer zou Fanny echter haar leven lang moeten vechten voor erkenning van haar werk, zelfs binnen de familie. “Muziek kan en moet voor jou alleen franje zijn”, aldus vader Mendelssohn in een brief aan zijn dochter. Dat weerhield haar niet van het componeren, maar haar werk werd lange tijd niet uitgegeven en wordt nog altijd minder vaak uitgevoerd.

Om te laten horen wat een rijkdom aan composities vrouwen door de eeuwen heen schreven, zingt Kamerkoor Canteklaer op en rond internationale vrouwendag koormuziek van vrouwelijke componisten uit uiteenlopende perioden en landen. Beginnend in de 12de eeuw met muziek van Hildegard von Bingen, via Fanny Hensel-Mendelssohn en Clara Schumann in 19deeeuws Duitsland, naar de 20ste eeuw met Meredith Monk in de Verenigde Staten en Chen Yi in Taiwan, tot Yulia Petrenko en Marija Smelkova in Bulgarije en Helen Ostafew in het Verenigd Koninkrijk in de 21ste eeuw.

Thematisch zijn de werken van Ostafew, Petrenko en Smelkova verbonden met de christelijke traditie waar ook Hildegard von Bingen in stond. Voor het lied ‘Xuan’ toonzette Chen Yi een tekst uit het taoïsme. Monks ‘Earth seen from above’ uit de opera ‘Atlas’ wordt een resonerende klankervaring die uitnodigt tot meditatie en de ‘Gartenlieder’ van Hensel-Mendelssohn bezingen de natuur. Zie hier de rijke schakering aan composities van toondichteressen: zeker geen franje!

Kamerkoor Canteklaer
Het Enschedese Kamerkoor Canteklaer telt ongeveer 24 geschoolde amateurzangers. Het koor zingt klassieke muziek uit diverse stijlperioden en brengt twee keer per jaar concerten met nieuw repertoire. In 2019 werd het 30-jarig jubileum gevierd en sinds het jaar 2000 staat het koor onder leiding van dirigent Iassen Raykov.
Zie ook www.canteklaer.nl

Dirigent Iassen Raykov
Iassen Raykov is een gedreven musicus en een ervaren koordirigent met een verrassende repertoirekeuze. Hij is behalve dirigent van Kamerkoor Canteklaer ook dirigent van Vocaal Ensemble La Colombe, Toonkunstkoor Caecilia Zwolle, Toonkunstkoor Emmen en van het projectkoor Kanaljerood en is cantor/organist in de Stiftskerk te Weerselo. Zie ook www.iassenraykov.com.

Programma Toondichteressen
Hildegard von Bingen, ‘Karitas’ (voor vrouwenkoor)
Helen Ostafew, ‘Ave Maria’
Clara Schumann, ‘Drei gemischte Chöre’:
            ‘Abendfeier in Venedig’
            ‘Vorwärts’
            ‘Gondoliera’
Chen Yi, uit: Chinese Folk Songs:
            ‘Fengyang song’
            ‘The flowing stream’
            ‘Diu diu deng’
Yulia Petrenko, ‘Angel Vopiyashe’
Marija Smelkova, ‘Bogotechnuyu Zvezdu’ (voor mannenkoor)
Hildegard von Bingen, arr. Cheryl Lynn Helm, ‘O Virtus Sapientiae’
Chen Yi, ‘Xuan’
Fanny Hensel, uit: ‘Gartenlieder’:
            ‘Im Herbste’
            ‘Im Wald’
            ‘Lockung’
Meredith Monk, ‘Earth seen from above’
Helen Ostafew, ‘Lux Aeterna’
Hildegard von Bingen, ‘Karitas’ (voor vrouwenkoor)