Niels Bijl, Līga Vilmane en Ronald Moelker

Zaterdag 23 november 2019, 19:30 – 21:00 uur
Ronald Moelker, Niels Bijl, Līga Vilmane

Liga Vilmane op het orgel, Ronald Moelker op blokfluit en Niels Bijl op saxofoons. In hun programma klinkt vóór de pauze verstild werk van Baltische componisten: Peteris Vasks, Galina Grigorieva en Eriks Esenvald. En van Ronald Moelker zelf. Na de pauze volgt feestelijke muziek uit de 17e eeuw: Marco Uccelini en Tarquinio Merula. Een stijlvol programma, met een regisserende rol voor het orgel.

Līga Vilmane (1983) is concertorganist en klavecinist. Zij studeerde orgel van 2002 tot 2006 aan de Jāzeps Vītols Muziek Academie in Rīga, waar ze les volgde bij Tālivaldis Deksnis. Ze vervolgde haar studie bij Gijs van Schoonhoven en Theo Jellema (ArtEZ-conservatorium Enschede) waar zij haar master-diploma behaalde in 2009. Vervolgens wijdde zij zich ter specialisatie aan haar klavecimbelstudie bij Tineke Steenbrink (ArtEZ-conservatorium Zwolle) en volgde lessen bij Ton Koopman en Christian Rieger. In 2013 behaalde zij het master-diploma. Līga is nu cantor-organist van de Protestantse gemeente Varsseveld en dirigent van het koor In Between in Goor. Ze speelt geregeld bij het Orkest van het Oosten en concerteert onder andere in de Baltische staten, Zweden, Duitsland, Noorwegen, Finland, Italië en Amerika. Līga is verbonden aan het ArtEZ conservatorium Zwolle als docent oude muziek, correpetitor en docent harmonieleer.

Ronald Moelker maakt concertreizen en cd’s, als solist, met het Bassano Quartet en in diverse kamermuziek-ensembles. Hij speelde in festivals en concertseries in Nederland, België, Duitsland, Engeland, Italië, Zwitserland, Griekenland, Zweden, Rusland en de Nederlandse Antillen.
Naast werken uit het klassieke repertoire, brengt hij eigen werk voor tenor- en basblokfluit met klankschalen en componeert hij kamermuziek waaronder werk voor kamerkoor, saxofoon en blokfluit. In 2004 richtte hij het Bassano Quartet op, samen met blokfluitbouwer/blokfluitiste en oud studiegenote Adriana Breukink. Dit ensemble speelt op handgebouwde Bassano blokfluiten naar 16e eeuws voorbeeld tot wel 3 meter lang. Ronald Moelker studeerde blokfluit aan de Conservatoria in Rotterdam en Den Haag en compositieleer bij Henk Keizer.

In Niels’ leven staan muzikaliteit en integriteit centraal. Of hij nu Bach speelt op baritonsax, JacobTV op alt, Baldwyn op sopraan of originele opdrachtwerken op zijn geliefde tenorsaxofoon, alles draait om het tot leven wekken van muziek. Niels Bijl is een uitzonderlijk veelzijdig saxofonist. Zijn meest toonaangevende projecten zijn cd’s met repertoire voor tenorsaxofoon, het Aurelia Saxofoon Kwartet, de Four Baritones, het Bariton Instituut en zijn samenwerking met Ronald Moelker en vele andere musici met bijzondere instrumentcombinaties zoals accordeon, harp en strijkkwartet. Als deel van zijn integriteit geeft Niels zijn kennis door aan volgende generaties, als privécoach, in masterclasses, en regelmatig op conservatoria wereldwijd. Al deze activiteiten hebben Niels Bijl de gelegenheid gegeven concerten en masterclasses te verzorgen in vrijwel geheel Europa, alsmede Japan, Nieuw-Zeeland, Brazilië, Canada en Amerika.

PROGRAMMA

1. Galina Grigorjeva (1962 – )                             Molitva (Gebed)
2. Charles Koechlin (1867 – 1950)                     Andante sostenuto
3. Ronald Moelker (1956 – )                                Lento e Rubato
4. Pēteris Vasks (1946 – )                                     Viatore
5. Ronald Moelker (1956 – )                               Ithaca
6. Ēriks Esenvalds (1977 – )                               Psalm of David
Pauze
7. Tarquinio Merula (1594 – 1665)                  Chiaccona a 3
8.   Aurelio Virgiliano (1540 – 1600)                 Ricercata
9.   Erasmus Lapicida (ca. 1440 – 1547)          Tandernaken
10. Robertbridge Codex (1360)                         Estampie Petrone
11. Bernardo Storace (1637 – 1707)                 Passagagli
12. Marco Uccelini (1603 – 1680)                      Bergamasca