Henk Linker & Valeria Boermistrova

In het orgelmaandconcert van 24 augustus 2019 speelt het duo Henk Linker (orgel) en Valeria Boermistrova (mezzosopraan). In een compleet avondconcert in de Oude Blasius in Delden.

Een compleet avondconcert door organist Henk Linker en mezzosopraan Valeria Boermistrova. Zij spelen werken van Ronald de Jong (toccata en scherzo), J.G. Rheinberger (liederen, psalmen, Ave Maria) en F. Mendelssohn-Bartholdy (sonates, psalmen).

Henk Linker studeerde Orgel (docerend – en uitvoerend musicus) en Kerkmuziek (kerkelijk orgelspel) aan het Conservatorium te Enschede bij Gijs van Schoonhoven. Improvisatielessen volgde hij bij Hayo Boerema. Zijn muziekpraktijk is zeer omvangrijk: hij is dirigent/organist van de St. Georgiusbasiliek te Almelo, organist van de Grote Kerk te Vriezenveen en tweede organist van de Protestantse Gemeente te Ootmarsum, dirigent van drie gemengde koren, geeft privéles orgel, heeft een grote concertpraktijk als solist en als begeleider van solisten, ensembles en (kamer)koren. In maart 2018 bespeelde Henk een drukwindharmonium tijdens 3 concerten met het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Yannick Nézet-Séguin, waarin de grootse 8e Symfonie van G. Mahler werd uitgevoerd. Behalve in Nederland concerteerde hij ook in België, Bulgarije, Duitsland, Zwitserland, Rusland en de Verenigde Staten. In 2003 en 2005 gaf hij masterclasses in Moskou.                                                           
Valeria Boermistrova studeerde Koordirectie (cum laude) aan het Musical College in Moskou en Zang aan het Musical Institute aldaar. In Moskou nam zij privélessen en werkte bij The Russian Consort, een solistenensemble voor Oude Muziek, waarmee ze cd-, radio-, televisieopnames maakte en vele optredens in Rusland en daarbuiten. Zij zette haar studie Zang voort aan de Schola Cantorum Basiliensis te Bazel bij Richard Levitt. Verder volgde ze masterclasses bij o.a. Jard van Nes. Zij is actief als mezzosopraan zowel solistisch als in een ensemble, als (interim)dirigente en zangcoach. Haar repertoire omvat stukken vanaf de Middeleeuwen tot en met hedendaagse muziek. Zij maakt deel uit van het solistenensemble “Cantores Martini” van de Domkerk in Utrecht en werkt zij met professionele ensembles en koren, o.a. “Studium Chorale”, “Concensus vocalis”. Met haar eigen vocale ensemble “Pulchra mundi” maakte ze aantal programma’s met onbekende oude muziek.

Sinds 1995 vormen Linker en Boermistrova een vast duo. Ze treden op met verschillende programma’s (met muziek vanaf de 14e t/m de 20e eeuw). Vier cd’s hebben zij in de loop van de jaren samen opgenomen, waarvan de laatste, met de titel “Ich sehe dich in tausend Bildern, Maria”, eind 2013 in het toonaangevende klassieke muziektijdschrift Luister de hoogste waardering heeft gekregen, namelijk een 10! Ook hebben zij hun eigen serie concerten genaamd “Muziek en Sfeer” in de prachtige St. Georgiusbasiliek in Almelo.

Meer over Henk Linker en Valeria Boermistrova op www.orgel-mezzo.nl


PROGRAMMA

Ronald de Jong (*1956)
Toccata                                                           

J.G. Rheinberger (1839-1901)
“Sehet, welche Liebe” (Ph. Spitta) Opus 157,1
“Herr, du mein Gott”, Jesus Sirach 51: 13 -17 Opus 128,2

F. Mendelssohn-Bartholdy (1809-1847)
Sonate Opus 65 nr.4:
-Allegro con brio
-Andante religioso

J.G. Rheinberger (1839-1901)
“Prope est Dominus”, Psalm 145: 18 en 21
“Sperent in te”, Psalm 9: 11-13

F. Mendelssohn-Bartholdy (1809-1847)
“Salve Regina”
Sonate Opus 65 nr.4:
-Allegretto
-Allegro maestoso e vivace
“Doch der Herr, er leitet die Irrenden recht”, Ps.25:9,12,13. Op.112:1
“Der du die Menschen lässest sterben”, Ps.90:3,5,6. Op.112:2

J.G. Rheinberger (1839-1901)
“Ave Maria”, Opus 171, 1

Ronald de Jong (*1956)
Scherzo