Streekmarktconcert – Het Oostertrio

Zaterdag 6 juli 2019, 11:30 – 12:30 uur
Streekmarktconcert: Het Oostertrio, met Lotte Grotholt altviool, Sophie Schreurs klarinet, Maria Nikiforov piano

Het Oostertrio ontleent haar naam aan de oostelijke afkomst van de leden Lotte Grotholt (1998), Sophie Schreurs (1998) en Maria Nikiforov (1997): Twente (Diepenheim), Oost Limburg en oorspronkelijk Rusland. De leden van het trio hebben aan het Conservatorium van Amsterdam gestudeerd en dat is gevestigd aan de Oosterdokskade.

Lotte Grotholt (1998) begon met viool spelen op haar tiende. Op haar zestiende is ze overgestapt naar altviool en studeerde ze aan de jongtalentklas van het ARTEZ Conservatorium. Ze heeft masterclasses gevolgd bij: Jurgen Kussmaul, Thomas Riebl, Jane Rogers ,  Pauline Sachse, Bruno Guiranna, Lucy van Dael en Nobuko Imai. Ze studeert op dit moment aan het Conservatorium van Amsterdam bij Marjolein Dispa (3e jaars bachelor). Het instrument dat zij bespeelt is een Georg Aman (1704). Ze speelt in verschillende kamermuziekensembles en orkesten. Hier treedt ze geregeld mee op. Lotte heeft twee maal een aanmoedigingsprijs gewonnen op het Prinses Christina Compositie Concours ( in 2014 en 2016). Door deze prijs werd haar stuk in 2016 op gevoerd door het Trio Brulesco in Den Haag en Sint Niklaas. Lotte heeft een barokaltvioolstok, ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumentenfonds.

Sophie Schreurs (1998) begon op haar achtste met haar eerste klarinetlessen. Op haar zestiende werd ze aangenomen op de Sweelinck Academie van het Conservatorium van Amsterdam. Inmiddels studeert ze in de bacheloropleiding van het conservatorium. Hier studeert ze bij Arno Piters. Sophie nam deel aan solistenconcoursen en bereikte zes keer de Finale Jonge Solisten in Limburg. Drie jaar op rij werd ze eersteprijswinnaar van het NK Blazerssolisten in verschillende divisies. In 2015 werd Sophie winnaar van de Finale Jonge Solisten. Een jaar later won ze de derde prijs bij de Regiofinale van het Prinses Christina Concours. In de zomer van 2016 trad ze diverse malen op met de Philharmonie Zuidnederland. Later dat jaar speelde ze bij Viva Classic Live in Venlo en in het voorjaar van 2017 soleerde ze met Amsterdams Symfonie Orkest Con Brio. Sophie remplaceerde bij de Marinierskapel en Kapel van de Koninklijke Luchtmacht, speelde van 2015 tot 2018 in het Jeugdorkest Nederland en speelt momenteel bij de Koninklijke Harmonie van Horst en bij het Jong Nederlands Blazers Ensemble.

Maria Nikiforov (1997) is geboren en opgegroeid in Amsterdam. Ze begon met het zingen in een kinderkoor: Het Nieuw Amsterdams Kinderkoor (2004-2013). Op haar vijfde ontdekte ze de piano. Hiermee begon ze op de Muziekschool van Amsterdam. In 2013 werd ze aangenomen in Jong Talenten Klas van het Conservatorium van Amsterdam. Hier studeerde ze vier jaar bij Marcel Baudet. Gedurende deze vier jaar heeft ze deelgenomen aan festivals in Italië en Zwitserland. Hier kreeg ze Masterclasses van o.a. Marjes Benoist, Enrico Pace, Edith Fisher en Ingrid Fliter. Ze heeft op verschillende podia in Nederland opgetreden. Ook heeft ze mee gedaan aan concoursen: het Prinses Christina Concours (Diplome d’Honneur) en de Young Pianist Foundation in 2015. Op dit moment studeert ze bij Frank van de Laar in haar 2e jaar Bachelor aan het Conservatorium van Amsterdam.

Programma

P. Juon – Trio Miniaturen (klarinet, altviool en piano) – Reverie, Humoreske, Elegie, Danse Phantastique

J.S. Bach – Partita no. 2 (altviool solo) – Allemande

R. Schumann – 3 Romanzen (klarinet en piano) – Nicht Schnell

M. Ravel – Sonatine (piano solo) – Modéré

R. Tafreshi – Trio voor klarinet, altviool en piano

M. Bruch – Trio voor klarinet, altviool en piano – Andante, Allegro con moto, Andante con moto, Allegro agitato