Blazers in de Blasis, jongNBEoost & Ritrio / Academia Blaaskwintet

Zaterdag 1 juni 2019, 11:30 – 12:30 uur

Streekmarktconcert: Jong Nederlands Blazers Ensemble (jongNBEoost). En het Ritrio / Academia Blaaskwintet uit Enschede

Het Streekmarktconcert van de ‘Cultuurvrienden Oude Blasius Delden’, op zaterdag 1 juni, staat in het teken van de blaasmuziek. In samenwerking met de Academia Musica (Enschede) en het Nederlands Blazersensemble (NBE) wordt een dubbelconcert gebracht met talenten van alle leeftijden. Het Ritrio en het Academia Blaaskwintet bestaat uit 5 zeer ervaren blazers die de afgelopen decennia de drijvende kracht zijn geweest achter menig blaas-en symfonieorkest in de regio. Het jongNBEoost is het regionale talentontwikkelings-ensemble van het NBE met een tiental jonge blazers in de leeftijd 15-20 jaar, die elk jaar in wisselende samenstelling zeer gevarieerde programma’s instuderen onder leiding van Alexander Verbeek en Niels Bijl. In het ensemble zit ook de Hengelose saxofoniste Merel te Riet Scholten (mist op de foto). Foto van Isabel van der Vlugt.

Academia Musica: het Ritrio/Academia Blaaskwintet

De Academia Musica is een klassieke deeltijdopleiding voor ambitieuze musici met een ander perspectief dan conservatorium. In het kader van “lifelong learning” hebben een groep actieve professionele musici uit deze regio (o.a. aanvoerders Orkest van het Oosten) een hoogwaardige professionele muziekopleiding opgezet voor iedereen die het maximale wil halen uit zijn of haar instrument. Het Ritrio is één van de meest actieve ensembles binnen de Academia Musica: hoboïste Marina Geldof, fagottist Sander Bakker en klarinettist Maarten van de Velde hebben de afgelopen jaren onder begeleiding van Niels Bijl het repertoire voor riet-trio uitgediept en ingestudeerd. Speciaal voor dit concert wordt het Ritrio versterkt met hoorniste Stephanie Scalf en fluitiste Astrid Zwart tot het Academia Blaaskwintet. 

jongNBEoost

In de vier windstreken van het land heeft het Nederlands Blazers Ensemble jonge blazersensembles opgericht in de leeftijd 15-20 jaar: jongNBEnoord, jongNBEoost, jongNBEzuid en jongNBEwest. Deze ensembles bestaan uit 10 gevorderde amateurs of beginnende conservatoriumstudenten uit de regio tussen de 15 en 20 jaar. Het ensemble wordt gecoacht en begeleid door Alexander Verbeek en Niels Bijl en treedt verschillende keren per seizoen op, met het NBE en enkele concerten bij hen in de buurt, deze keer in de Oude Blasius te Delden. jongNBEregionaal heeft een breed repertoire van klassieke meesterwerken tot avontuurlijke eigentijdse (pop)muziek.

Jong NBEoost bestaat nu uit Mila Bosch fluit | Nienke Lankamp hobo | Maaike Oosterman klarinet | Adam Luttmer fagot | Silvan van den Boom saxofoon | Merel te Riet Scholten saxofoon | Duco Akkerman trompet | Melle Wassink trombone | Judith Capelle contrabas | Remco Holierhoek slagwerk.

Programma

Het zeer afwisselende programma zal bestaan uit prachtige klassiekers, maar ook zeer verrassende en swingende arrangementen uit de wereldmuziek en jazz. Om precies te zijn:

Ritrio:
Alexandre Tansman – Suite pour Trio d’ Anches, deel 1 Dialogue
George Auric – Trio voor hobo, klarinet en fagot, deel 1 Décidé
Jacques Ibert – Cinq Pièces & Trio, nummer 5 Allegro, quasi marziale

Academia Blaaskwintet:
Paul Taffanel – blaaskwintet, deel 1 Allegro con Moto

jongNBEoost:
Al Raseef – Balkanieh (arr. M. Sprock)
Quincy Jones – Soul Bossa (arr. B. Duister)
J.S. Bach – Wachet auf, ruft uns die Stimme (BWV 645) (arr. G. Rubingh)
Sezen Aksu – Kavaklar
Scott Joplin – Fig Leaf Rag (arr. P. Keijsers)