Arte Vocale – Im Nebel

Zondag 24 maart 2019, 15:30 – 17:00 uur

IM NEBEL
Het prachtige kamerkoor Arte Vocale komt naar Delden!
Op zondagmiddag 24 maart geven zij een stijlvol en sfeervol concert onder de titel ‘Im Nebel’. Onder leiding van ‘local hero’ Jurriaan Poesse zingen zij werken van Bruckner, Brahms, Schumann, Janácek, Kodály, Mauersberger e.a. Op piano speelt Julian Simmes. ‘Local hero’ Margret Meen zingt mee!

Kamerkoor Arte Vocale is in 1999 voortgekomen uit het vroegere Twents Bachkoor en bestaat grotendeels uit geschoolde zangers. Het repertoire is heel divers en omvat alle periodes. Het koor werkt op projectbasis en streeft er naar om jaarlijks meerdere keren van zich te laten horen met afwisselende programma’s waarin regelmatig gezocht wordt naar interessante samenwerkingen.

In dit programma neemt Arte Vocale u mee naar de Romantiek en de 20e-eeuwse componisten uit Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië en Hongarije.

De eerste helft van het programma staat in teken van het beladen ‘Wie liegt die Stadt so wüst’ van Rudolf Mauersberger.

In de twintigste eeuw was Rudolf Mauersberger (1889 – 1971) lange tijd organist in de Kreuzkirche en dirigent van het befaamde Kreuzchor Dresden. Vlak na het bombardement van Dresden, waarbij van de Kreuzkirche niets meer overbleef, schreef hij het lied ‘Wie liegt die Stadt so wüst’. Hij gebruikte daarbij een Bijbelse tekst uit de ‘klaagliederen van Jeremia’ over een verwoeste stad. Het vierstemmige lied werd voor de eerste maal uitgevoerd door het Kreuzchor in augustus 1945 tussen de ruïnes van de voormalige kerk. De tekst is een afwisseling van smartelijke klacht en intens verlangen. Verdriet, onbegrip, melancholie, boosheid en verlatenheid monden uit in de vraag; ‘warum, warum?’ en worden afgesloten met ‘Ach Herr, Siehe an mein Elend’.

Deze onmacht zien we ook bij Leoš Janáček, die zijn dochter Olga verliest en een ‘Elegie’ voor haar schrijft. De pianobegeleiding heeft in de inleiding bijna een speeldoos-achtig motief alsof de herinneringen van Janáček klank krijgen en wij worden meegenomen naar de kindertijd van Olga.

Deze indrukwekkende stukken worden omlijst door o.a. werken van Brahms, Bruckner, Hindemith, Ravel, Kodály en Schumann.

Een aantal stukken zal begeleid worden door Julian Simmes op piano. Deze jonge, talentvolle pianist zal o.a. ook het werk van Janáček spelen waar de titel van het programma aan te danken is:

Het is een reactie op het bombardement van Dresden tijdens de Tweede Wereldoorlog waarin de wanhoop en onmacht de overhand nemen. In de nacht van 13 op 14 februari 1945 legden geallieerde vliegtuigen een bommentapijt over de stad. Er ontstond een verwoestende vlammenzee. Geen steen stond meer op de andere. 75.000 Huizen en gebouwen werden verwoest. Ruim 25.000 mensen kwamen in die ene nacht om het leven.

‘Im Nebel’.

Programma

Anton Bruckner (1824-1896)
* Christus factus est

Lajos Bárdos (1899-1986)
* Libera me

Rudolf Mauersberger (1889-1971)
* Wie liegt die Stadt so wüst

Johannes Brahms (1833-1897)
* Uit Sechs Quartette: Nächtens | Sehnsucht

Anton Bruckner (1824-1896)
* Os Justi

Leos Janácek (1854-1928)
* Elegie na smart dcery Olgy | In the Mists, Adante

Paul Hindemith (1895-1963)
* Uit Six Chansons nach Rilke: La biche | Un cygne | Puisque tout passe | Verger

Maurice Ravel (1875-1937)
* Uit Gaspard de la nuit: Ondine

Zoltán Kodály (1882-1967)
* The music makers, an Ode

Robert Schumann (1810-1856)
* Uit Drei Gedichte: Zigeunerleben


In de voorverkoop kosten kaarten €10 (leden) en €12 (niet-leden). Aan de kerk €12 (voor leden) en €14 (voor niet-leden). Toegang is vrij tot en met 16 jaar.